top of page

כיצד ניתן לטפל באזוספרמיה חסימתית?



כיצד ניתן לטפל באזוספרמיה חסימתית?

אזוספרמיה היא מצב רפואי שבו יש חוסר מוחלט של תאי זרע בנוזל הזרע. אחד מסוגי האזוספרמיה הנפוצים ביותר הוא אזוספרמיה חסימתית (Obstructive Azoospermia), שהיא מצב שבו ייצור תאי הזרע בגוף תקין, אך קיימת חסימה שמונעת מהם להגיע לנוזל הזרע. חסימה זו יכולה להיגרם ממגוון סיבות, כולל פציעות, דלקות, ניתוחים או פגמים מולדים במערכת הרבייה. מאמר זה נסקור את האפשרויות השונות לטיפול באזוספרמיה חסימתית ואת הדרכים לשיפור סיכויי הפוריות לגברים הסובלים מהתופעה.


סיבות לאזוספרמיה חסימתית

אזוספרמיה חסימתית נגרמת כאשר קיימת חסימה באחד ממעברי מערכת הרבייה הזכרית. החסימה יכולה להופיע באזורים כמו:

  • צינוריות הזרע (Vas deferens) - הצינור המוביל את תאי הזרע מהאשכים אל נוזל הזרע.

  • האפידידימיס - מבנה צינורי המחבר בין האשכים לצינורית הזרע.

  • הצינור הפולשתי (Ejaculatory duct) - הצינור בו הזרע מתערבב עם נוזל הזרע ונפלט החוצה בזמן פליטה.

החסימה עשויה להיגרם כתוצאה מניתוחי עבר, דלקות כרוניות, חבלות או אפילו מומים מולדים כמו חוסר מולד בצינוריות הזרע. חשוב לציין כי בניגוד לאזוספרמיה לא חסימתית (שאינה קשורה לחסימה, אלא לפגיעה בייצור תאי הזרע), במקרים של אזוספרמיה חסימתית ייצור תאי הזרע עשוי להתרחש באופן תקין לחלוטין.

שיטות לאבחון אזוספרמיה חסימתית

לפני שניתן להתחיל בטיפול, יש לבצע אבחנה מדויקת של המצב. חלק מהבדיקות הנפוצות לאבחון אזוספרמיה חסימתית כוללות:

  • בדיקות הורמונליות: על מנת לוודא שהבעיה אינה נובעת מהפרעה הורמונלית המשפיעה על ייצור הזרע.

  • בדיקות אולטרסאונד: לבדיקת מבנה מערכת הרבייה ולזיהוי חסימות או מבנים לא תקינים.

  • ביופסיה של האשכים: בדיקה פולשנית המאפשרת לבדוק האם יש ייצור זרע תקין בתוך האשכים.


טיפולים לאזוספרמיה חסימתית

הטיפול באזוספרמיה חסימתית מתמקד בשני תחומים עיקריים: הסרת החסימה או עקיפתה, ובמקביל, הפקת תאי זרע ישירות ממערכת הרבייה לצורך טיפולי פוריות.

  1. ניתוח להסרת החסימה במקרים בהם ניתן לזהות את מקור החסימה, ניתן לבצע ניתוח לשחזור המעברים החסומים במערכת הרבייה. דוגמה לכך היא ניתוח לשחזור צינוריות הזרע (Vasovasostomy), המבוצע בדרך כלל לאחר ניתוחי קישור צינוריות (ואסקוטומיה), או ניתוח לתיקון צינוריות האפידידימיס (Vasoepididymostomy), במקרים של חסימה באפידידימיס. הניתוחים הללו דורשים מיומנות רבה והם מבוצעים בדרך כלל באמצעות מיקרוכירורגיה.

  2. מיצוי תאי זרע ישירות מהאשכים (TESA, TESE) במקרים בהם לא ניתן להסיר את החסימה, ניתן לבצע הליך כירורגי שבו תאי הזרע מופקים ישירות מרקמת האשכים או האפידידימיס. אחת השיטות הנפוצות היא TESA (Testicular Sperm Aspiration) - הליך בו נשאב זרע ישירות מהאשך באמצעות מחט דקה. ישנה גם שיטה יותר פולשנית, TESE (Testicular Sperm Extraction), שבה מבוצעת ביופסיה מהאשך להפקת תאי זרע. תאי הזרע המופקים בדרך זו משמשים לאחר מכן בטיפולי פוריות כמו IVF או ICSI, בהם תאי הזרע מוחדרים ישירות לביצית.

  3. טכנולוגיות מתקדמות לטיפולי פוריות עבור גברים הסובלים מאזוספרמיה חסימתית ולא מצליחים לשחזר מעבר תקין של הזרע, ישנם טיפולים מתקדמים בתחום הפוריות המאפשרים להגדיל את סיכויי ההצלחה. לדוגמה, הזרקת זרע ישירות לביצית (ICSI), שבה תא זרע בודד מוחדר ישירות לביצית במעבדה. שיטה זו משמשת בעיקר כאשר כמות הזרע המופקת נמוכה או כאשר איכות הזרע נמוכה.


סיכויי הצלחה ואפשרויות נוספות

הצלחת הטיפולים תלויה רבות במצב האישי של המטופל, בסוג החסימה ובאיכות תאי הזרע המופקים. במקרים מסוימים, ניתוחים לשחזור הצינוריות החסומות יכולים להוביל להחזרת הפוריות באופן מלא. עם זאת, ישנם מקרים בהם גם לאחר הניתוח, ייתכן כי נדרש לשלב את תאי הזרע המופקים ישירות מהאשכים עם טיפולי פוריות מתקדמים.


פנייה לאבחון וטיפול

אם אתם מתמודדים עם אזוספרמיה חסימתית, חשוב לפנות למומחה פוריות על מנת לקבל אבחנה מדויקת ולבחון את אפשרויות הטיפול המותאמות לכם אישית. ב"פרוליסטם", אנו מתמחים באבחון וטיפול בבעיות פוריות גברית, ונשמח לסייע לכם להחזיר את התקווה ולשפר את סיכוייכם להורות.


צרו איתנו קשר עוד היום למידע נוסף והתייעצות מקצועית.



Comentarios


bottom of page